Moet u binnenkort een nieuwe rentevast periode kiezen voor uw hypotheek?

Moet u binnenkort een nieuwe rentevast periode kiezen voor uw hypotheek?

Wat is wijsheid? Laat we er eens samen naar kijken, met onze blik van ervaring en wijsheid.

In dit artikel laten we u zien welke elementen bij een rentekeuze van belang zijn. Het is nog best wel ingewikkeld om die keuze goed te maken. Laat ons u daarom hierbij helpen. Ook als uw hypotheek niet via ons kantoor is gesloten, zijn we u graag van dienst!

Moet u binnenkort een nieuwe renteperiode voor uw hypotheek kiezen?

Jaarlijks moeten ruim een half miljoen huizenbezitters opnieuw een rentekeuze maken voor hun hypotheek omdat hun huidige rentevast periode afloopt. Veel mensen maken die keuze vrij laconiek. Dat is niet verstandig. De keuze van een rentevast periode heeft namelijk een immense invloed op de maandelijkse lasten. Omdat u een gewaardeerde relatie bent van ons kantoor, wijzen we u graag op de aspecten die in de afweging van groot belang zijn.

Veel mensen kiezen een rentevast periode vaak op slechts één enkel argument. Bijvoorbeeld: wij gaan voor de laagste maandlasten en kiezen daarom voor 1 jaar rentevast. Of een ander veelgehoorde keuze: ik hou van zekerheid en kies dus voor 20 jaar vaste rente. Maar wist u dat mensen die nu voor een rente van 20 jaar vast kiezen tot maar liefst 75% meer betalen dan voor een rentevast periode van 1 jaar?

7 aspecten die een rol spelen voor een verstandige keuze

Een juiste rentekeuze kan u jaarlijks vele duizenden euro’s voordeel opleveren. Vandaar dat wij het verstandig vinden u bij uw renteherziening te helpen bij het maken van een gedegen afweging. In een gesprek behandelen we met u de volgende zeven items:

  1. Het actuele renteverschil tussen korte en lange rente (de rentestructuur);
  2. De actuele rentestand ten opzichte van het historisch gemiddelde (de rentevisie);
  3. De soort hypotheek of hypotheekdeel (bijvoorbeeld aflossingsvrij, annuïtair of (bank)spaarhypotheek) waar u een rentebeslissing over neemt;
  4. Het aantal jaren dat u nog in de huidige woning denkt te blijven wonen;
  5. De gemaakte rentekeuzes bij andere hypotheekleningen die onderdeel uitmaken van uw totale hypotheek;
  6. De hoogte van uw maandelijkse hypotheeklasten ten opzichte van uw gezinsinkomen dan wel uw vermogen in de komende jaren;
  7. Uw persoonlijke voorkeur: hoeveel bent u bereid extra te betalen voor de zekerheid van een lange, vaste rente?

Uiterlijk drie maanden voordat u een nieuwe rentevast periode dient te kiezen, krijgt u via de geldverstrekker van uw hypotheek een signaal dat u die keuze moet gaan maken.

Ook als die hypotheek destijds niet via ons kantoor is afgesloten ondersteunen we u graag. Mocht u onze persoonlijke hulp willen inschakelen, dan zijn we daartoe graag bereid, ongeacht de vraag waar u destijds uw hypotheek heeft afgesloten.

Een adviesgesprek is een kleine investering die u in een veelvoud terugverdient met ons advies. Dat is wijsheid.

Sluit zijbalk