De juiste financiering voor woningaanpassing

De juiste financiering voor woningaanpassing

Verandering van uw woning?

Verandering van gezinssituatie? Woningaanpassing of andere wensen. Met onze hulp vaart u de juiste koers.

U woont tevreden in uw eigen huis. Een eigen huis dat u nóg meer zou plezieren als die extra badkamer er in zou zitten. Of een grotere keuken. Misschien zelfs een serre aan het huis erbij. Dat brengt natuurlijk de nodige kosten met zich mee. Als u geen spaargeld heeft om dit te financieren kunt u een lening overwegen. Als uw financieel adviseur laten we u graag zien wat de mogelijkheden zijn.

U kunt uw verbouwing financieren met:

  • een persoonlijke lening of
  • het verhogen van uw hypotheek

De vuistregel die we hanteren bij de keuze uit een persoonlijke lening of een hypotheekverhoging is als volgt: Is het bedrag dat u wilt lenen lager dan € 25.000, kies dan een Persoonlijke Lening. Is het hoger dan € 25.000, verhoog dan de hypotheek. We lichten u de verschillen graag toe.

Persoonlijke lening
Bij een persoonlijke lening leent u in één keer een bepaald bedrag. U bepaalt vooraf met de bank hoe lang u mag doen over het afbetalen van de lening en welk rentepercentage u betaalt. Zo weet u vooraf precies wat de lening u gaat kosten. Als u de lening sneller wilt terugbetalen dan u vooraf had voorzien, dan is dit mogelijk. Dit kan bijna altijd boetevrij. De rente van uw persoonlijke lening is in de meeste situaties fiscaal aftrekbaar. Dat is fijn om te weten omdat zo de fiscus meebetaalt aan uw verbouwing! Neemt u een doorlopend krediet voor de financiering van uw verbouwing, dan is de rente niet aftrekbaar!

De rente over een lening die u gebruikt voor onderhoud of verbouwing van uw eigen woning kan net als de hypotheekrente fiscaal aftrekbaar zijn. Door deze renteaftrek kunnen de netto maandlasten en de totale netto kosten van de Persoonlijke Lening lager zijn.

Verhoging hypotheek
Als u uw hypotheek verhoogt, krijgt u te maken met bijkomende kosten. Kosten voor bijvoorbeeld een taxatie en de notaris. Toch is het verhogen van uw hypotheek vaak het meest gunstig als het bedrag dat u wilt lenen boven de € 25.000 is. Dit komt voornamelijk omdat de hypotheekrente, zeker met de huidige stand, vaak aanzienlijk lager dan die van een Persoonlijke Lening.

Voor de aanvullende hypotheek kunt u in veel gevallen een Nationale Hypotheek Garantie afsluiten verkrijgen. Het belangrijkste criterium hierbij is dat uw verbouwing leidt tot kwaliteitsverbetering van de woning. Denkt u hierbij aan het herstel van achterstallig onderhoud. Of bij aan een verbetering en/of uitbreiding van uw huis.

Wilt u een persoonlijke berekening voor de wijze waarop u het beste uw verbouwing kunt financieren, vraag ons dan om advies. We laten het u graag zien.

Sluit zijbalk