Meer vrijheid en uitzicht met de familiehypotheek

Meer vrijheid en uitzicht met de familiehypotheek

Verruim uw blik en laat ons meekijken naar uw hypotheek?

Wist u dat geld lenen bij ouders, zus, broer of oom en tante voor de aankoop van een woning zeer aantrekkelijk kan zijn? Niet langer bent u afhankelijk van de bank voor een hypotheek.

Ook uw familie kan hierbij faciliteren. Met vaak dezelfde voordelen (fiscus) en betere voorwaarden dan bij de financiering via een bank! Onderling kunt u zelf (binnen bepaalde kaders) de voorwaarden van de lening vaststellen.

Meer vrijheid en uitzicht met dus een Familiehypotheek.

De meeste mensen lenen voor de aankoop van hun woning bij een bank. Maar wist u dat lenen bij ouders, zus of oom een heel goed alternatief kan zijn? Steeds meer mensen ontdekken de aantrekkelijke mogelijkheden hiervan. We laten u graag zien wat de voordelen hiervan voor u kunnen zijn en hoe dit werkt.

Een familiehypotheek is hetzelfde als een gewone hypotheek. Het verschil is dat u (een deel van) het geld niet leent bij een bank, maar bij een familielid. Het onderpand van de lening is daarbij de woning. Onderling kunt u zelf (binnen bepaalde kaders) de voorwaarden van de lening vaststellen. Denkt u hierbij aan zaken als de hoogte van het bedrag dat wordt geleend, de rente, de looptijd en de manier van aflossen. De familiehypotheek kan gebruikt worden voor de aankoop van een woning, maar ook voor het (gedeeltelijk) aflossen van een hypotheek bij een bank of voor het financieren van een verbouwing.

Voor beide partijen aantrekkelijk

 Voor de verstrekker van een familiehypotheek kan het aantrekkelijk zijn geld uit te lenen aan een familielid. Ten eerste omdat het gewoon fijn is iemand te helpen, en ten tweede levert het een hoger rendement op dan het geld op een spaarrekening te laten staan. Voor degene die leent is vaak het voordeel dat de rente die betaald moet worden aan een familielid, lager ligt dan bij een bank.

Hypotheekrenteaftrek bij een familiehypotheek

Als de afspraken die u maakt aan bepaalde voorwaarden voldoen, is de hypotheekrente van de familiehypotheek gewoon aftrekbaar. Een belangrijk vereiste is dat de rente van de familiehypotheek vergelijkbaar moet zijn met de marktrente voor hypotheken met eenzelfde looptijd en vergelijkbare voorwaarden.

Goed laten adviseren

Het is natuurlijk fijn als iemand geholpen kan worden via een familiehypotheek. Echter, het is wel zaak om de afspraken goed vast te leggen. En om de belangen van andere familieleden ook goed te borgen. Het kan anders vervelende spanning geven binnen een familie en dat moeten we ten alle tijden zien te voorkomen.

Ons advies is daarom om een familiehypotheek altijd goed vast te laten leggen bij een notaris. Het afsluiten en beheren van een familiehypotheek vraagt om specialistische kennis.

Wij kunnen u advies geven. Vraag ons daarom gerust naar de mogelijkheden voor een goed advies rond de familiehypotheek.

Sluit zijbalk