Wel of niet de sprong wagen naar een koopwoning?

Wel of niet de sprong wagen naar een koopwoning?

Waagt u de sprong?

Of toch niet? Wat is verstandig om te doen? Bij deze afweging spelen tal van aspecten. Wij helpen u graag bij uw keuze en laten u alle voors en tegens zien.

Huren of kopen?

In veel huishoudens leeft de vraag of ze de komende periode blijven huren, of toch de sprong wagen naar een koopwoning. En diezelfde vraag leeft ook bij veel thuiswonende jongeren met een baan. Ga ik eerst op mezelf wonen in een huurwoning, of waag ik meteen de stap naar een kleine koopwoning. Juist omdat veel huurprijzen de laatste tijd sterk zijn gestegen, en de rente voor een hypotheek historisch laag staat, liggen de maandelijkse kosten van een huur- of koopwoning nu wel erg dicht bij elkaar. Wat is dan verstandig om te doen? Bij deze afweging spelen tal van aspecten.

Diverse voor- en nadelen van zowel huren als kopen

Een huis huren geeft u meer vrijheid
Stel u wilt in een andere stad gaan wonen omdat u daar werk heeft gevonden. Een huurovereenkomst is dan makkelijk opgezegd. Een koopwoning is daarentegen niet zomaar verkocht.

Het huis naar uw eigen zin maken
U wilt graag een andere keuken in uw huis. In een huurhuis heeft u niet altijd de vrijheid om dit aan te passen. Een koophuis geeft u die ruimte wel. En de waarde van uw huis stijgt daardoor ook nog eens.

Kosten voor onderhoud
Een huiseigenaar heeft meer bijkomende kosten dan iemand die een huis huurt. Denkt u aan:

  • onderhoud van de woning
  • verzekeren van de woning
  • gemeentelijke belastingen
  • eventuele servicekosten en kosten voor de Vereniging van Eigenaren

Rentekosten momenteel laag ten opzichte van huurprijzen
Het voordeel van een koophuis is dat gekozen kan worden voor een langere rentevaste periode. Hierdoor blijven de woonlasten redelijk stabiel. De huurprijzen kunnen daartegen de komende jaren met minimaal 3% gaan stijgen. Deze zijn dus vaak niet constant.

In de afgelopen tijd zijn veel huurprijzen van woningen dermate sterk gestegen, dat de maandelijkse kosten van een hypotheek vergelijkbaar zijn. Dit is een unieke situatie. Wat kan dit voor u betekenen? Vraag gerust onze hulp.

Wij zetten voor u de financiële consequenties van zowel huren als kopen naast elkaar. Zo krijgt u inzage in de keuze die u het beste kunt maken voor uw persoonlijke situatie.

Sluit zijbalk